Page 13 - Spiegelschrift 16
P. 13
door Julius Jaspers13Julius Jaspers’ Spiegel Kerstdiner 2017Mijn Smart Cooking methode is geboren uit frustratie. Elke keer dat ik vroeger bij vrienden at waren ze alleen of samen constant in de keuken en zat ik met de vrouw alleen aan de borrel. “Wat zijn jullie toch aan het doen?” vroeg ik maar weer. “Oh, nog even vinaigrette maken, pijnboompitjes bran- den en spruitjes schoonmaken...”. Allemaal dingen die je gisteren had kunnen doen.Entertainen is een kunst, zeker met de feestdagen. Hieronder drie essentiële tips1Be prepared. Maak een plan, bestel tijdig alles wat je nodig hebt, zorg voor voldoende van alles zodat je niet mis grijpt.2KISS, ofwel keep it stupid and simple. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Je gasten komen voor jou, je familie, je andere vrienden, de gezelligheid en niet om de sterren uit de hemel te eten, dan gaan ze wel naar een Michelin-restaurant. Het moet natuurlijk wel allemaal lekker zijn!3Maak gerechten die je minimaal drie keer eerder hebt gemaakt, geen experimenten maar beproefde, lekkere gerechten. Proefkoken twee weken van tevoren is helemaal geen gek idee, kun je meteen even naar de bijpassende wijnen kijken.Oh ja, die wijn... Extra tip, ga zelf pas los tijdens het pièce, behalve als er nog een ingewikkeld dessert komt. Alle fouten en mislukkingen die ik heb gemaakt tijdens diners zijn geko- men doordat ik de focus verlegde van food naar beverage...Het is kerst, dus het mag best een beetje luxe. Bestel tijdig coquilles in de schelp, liever niet die uit die witte potjes.Alle receptuur op de volgende pagina’s (en heel veel meer) komt uit Simple Smart Cooking van Julius Jaspers.SIMPLE SMART COOKING Door: Julius Jaspers Uitgave: Carrera Cooking Prijs: € 29,99 www.juliusjaspers.nl