Page 29 - Spiegelschrift 11
P. 29
Spiegelstraat - Herenstraat vervolgBakkerij Van Groen werd Bakkerij KwakmanNieuwe bakker, hetzelfde broodCharlotte: Vierde generatie Kwakman in de bakkerij.Sinds 1 maart is de enige verswinkel in de Spiegelstraat van eigenaar veranderd: Bakkerij Van Groen, werd Bakkerij Kwakman. De nieuwe jonge ondernemers zijn Charlotte Kwakman (22) en haar vriend Joey Haage (23). Hun belangrijkste eerste doel: zo weinig mogelijk veranderen aan de succesformule van De Echte Bakker.aanbod en kwaliteit van De Echte Bakker (de handelsnaam van Van Groen) te handhaven.BunderCharlotte: “We wilden niet veel veranderen, want hier is veel vraag naar. Veel klanten heb- ben weinig tot niets gemerkt van de overgang en mensen die het wel weten vragen regel- matig of hun vertrouwde brood wel blijft. Nou daar zorgen wij natuurlijk voor. Waarom zou je iets dat goed is gaan veranderen?”.Vijf dagen in de week doen Joey en zijn collega-bakker al tussen twee en drie uur´s nachts het licht en de ovens in de Spiegel- straat aan. Na hun voorproductie begint aan het eind van de nacht het afbakken, zodat er iedere dag weer ruim tweehonderd broden klaar zijn. Broden met veel variatie in kleur en grondstoffen, aangevuld met gebak uit de Kwakmanbakkerijen.Dus ligt er nog altijd elke dag vers brood op de plank met veelzeggende namen als Toscane Donker Meergranen, Bunder, Zwitserse Pane Maggia, Fjord Koolhydraat Arm en Panda Donker Meergranen. En is via Charlotte en Joey de continuïteit van de bakker in het Spiegel gegarandeerd.Na ruim dertig jaar brood bakken en verko- pen in de Spiegelstraat gingen Loes (57) en Jan van Groen (60) onlangs met pensioen. Ze vertrokken naar hun huis in Loosdrecht, waar Jan nu probeert te wennen aan het feit dat hij niet meer elke ochtend voor dag en dauw z´n bed uit hoeft. Die taak is nu wegge- legd voor Joey Haage, die met zijn vriendin Charlotte Kwakman verantwoordelijk werd voor ons dagelijkse brood. Ze zijn ook boven de winkel komen wonen.Kwakman is natuurlijk een bekende naam in de Gooise broodwereld, want de familie heeft al tachtig jaar bakkerijzaken in de regio. Mo- menteel aan de Huizerweg in Bussum en aan de Mackaylaan en in de Vesting in Naarden. Via Charlotte Kwakman staat nu al de vierde generatie te popelen achter de toonbank. Maar zo vanzelfsprekend als het lijkt, is het toch niet.Charlotte: ”Ik ben dan wel opgegroeid in de bakkerij, maar ik had niet direct plannen omJoey Haage met ons dagelijks brood.er ook te gaan werken”. Ze ging naar de ho- telschool en daarna aan de slag bij Van der Valk Hotels. Toen ze door haar ouders bena- derd werd om een eigen zaak te beginnen, kon ze het toch niet laten: “Het is een mooie kans met veel doorgroeimogelijkheden voor de toekomst”.Wat wel meehielp is dat haar vriend Joey Haage al zeven jaar in de bakkerij aan de Huizerweg werkte. Samen met het overige personeel van de zaak aan de Spiegelstraat, dat gebleven is, gingen ze onlangs aan de slag, met als belangrijkste uitgangspunt om29