Page 5 - GooiZaken 25
P. 5
Dossier: DuurzaamMaart 20175Lidl heeft duurzaamste logistieke gebouw van NederlandBedrijfsleven duurzaam bezigGOOI - Supermarktketen Jumbo kondigde aan 14.000 zonnepanelen te gaan plaatsen op zijn hoofdkantoor en distributiecentra in Veghel. Een prachti- ge ontwikkeling, maar de supermarktketen is niet de enige die duurzame distributiecentra realiseert.Het pand van Lidl in Waddinxveen werd door de Dutch Green Building Council (DGBC) bekroond tot duurzaamste logistieke gebouw van Nederland.Bol.comBol.com werkt aan een duurzaam distri- butiecentrum/ful lment center in Waal- wijk, dat naar verwachting dit jaar nog zijn deuren opent. Het distributiecen- trum, met een oppervlakte van 135.000 vierkante meter, krijgt het keurmerk Breeam Excellent. De op-één-na hoogste duurzaamheidsscore van het keurmerk. Dit komt omdat Bol.com verschillende duurzame en energie-e ciëntie oplos- singen zal doorvoeren in het gebouw, zoals de recycling van water.NedcargoLogistiek dienstverlener Nedcargo bouwt momenteel een nieuw distributiecen- trum in Alphen aan den Rijn, met een oppervlakte van 4 hectare. Het dak van het pand wordt uitgerust met maar liefst 16.000 zonnepanelen. Dit imposante zonnedak krijgt een vermogen van 4,5 Megawatt. Nedcargo heeft de ambitie om in de toekomst klimaatneutrale lo- gistiek aan te bieden. Onder meer de ontwikkeling van een nieuw, elektrisch aangedreven containerschip moet daar- aan bijdragen. Ook het duurzame distri- butiecentrum gaat hier een rol in spelen.RhenusDokvast, ontwikkelaar en belegger uit Oisterwijk, gaat een duurzaam distributie-centrum realiseren op bedrijvenpark Het Laar in Tilburg, voor Rhenus Contract Logistics. Het gebouw moet de hoogst mogelijke Breeam-score krijgen: Out- standing. De bouw van het duurzame distributiecentrum begint eind dit jaar en wordt in het derde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.Om de hoogste Breeam-score te bereiken wordt het pand gebouwd van duurzame materialen en wordt het voorzien van LED-verlichting dat automatisch dimt, een warmtepomp, driedubbel isolatieg- las en extra isolatie in vloeren en muren. Daarnaast komt het dak van het centrum vol te liggen met zonnepanelen, die in totaal een vermogen van 3,5 Megawatt moeten krijgen.TeslaDokvast is ook verantwoordelijk voor het distributiecentrum van Tesla in Tilburg. Dit pand onderscheidt zich door LED- verlichting, duurzame bouwmaterialen en 40.000 vierkante meter aan zonnepa- nelen op het dak. Daarnaast beschikt het pand over een applicatie, die het ener- gieverbruik van verschillende installaties in het pand nauwkeurig in kaart brengt. Door hierop in te spelen kan het energie- verbruik in het pand aanzienlijk terugge- drongen worden.Supermarktketen Lidl opende vorig jaar een distributiecentrum van 52.000 vier- kante meter, gelegen in Waddinxveen. Het pand werd door de Dutch Green Building Council (DGBC) bekroond tot duurzaamste logistieke gebouw van Ne- derland.Het distributiecentrum is onder meer uit- gerust met LED-verlichting, warmte- enkoudeopslag (WKO) en ruim 4.000 zon- nepanelen. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om het distributie- centrum én de bijbehorende kantoren te laten draaien op enkel duurzame energie. Het gebouw heeft dan ook geen gas- aansluiting. Met het duurzame distribu- tiecentrum was een investering van 70 miljoen euro gemoeidPieper Bier: genieten en duurzaam leven gaan prima samenGOOI - Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2017 is een speciaal bier geworden, gebrouwen met lokaal opgevangen en ge lterd regenwater.Over de hele linie ligt de focus op maat- schappelijk verantwoorde oplossingen, waarbij gebruikersgemak en trends nietuit het oog worden verloren. Lokale samen- werkingsverbanden komen met lekkere, verrassend eerlijke producten.“Storytelling en wereld verbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar,” oordeelde de jury. Om daaraan toe te voegen: “Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.” De prijsuitreiking van deze 17e editie van de innovatiewedstrijd vond plaats tijdens de Horecava 2017 in RAI Amsterdam.Drinkers van Pieper Bier helpen in de strijd tegen voedselverspillingHet Amsterdamse anti-verspillingsres- taurant Instock, met binnenkort ook een vestiging in Den Haag, lanceert bier dat is gebrouwen van aardappels die anders verspild zouden worden. Volgens Instock helpen drinkers van het zogeheten Pie- per Bier in de strijd tegen voedselverspil- ling. De koks van Instock bereiden ontbijt, lunch en diner volgens een dagelijks wis- selend menu met de zogenaamde oogst van de dag. Die oogst is grotendeels af- komstig uit Amsterdamse Albert Heijn-  lialen en bestaat uit producten die niet meer verkocht mogen worden, maar nog wel veilig te consumeren zijn.Volgens het restaurant bestaan dag- gerechten gemiddeld voor 90 procent uit producten die anders waren verspild. Daar wordt nu ook het Pieper Bier aantoegevoegd. Instock lanceert dit aardap-pelbier o cieel op 17 juni tijdens een Pieper Bier & BBQ Party in zijn restaurant in Amsterdam.Karel de Vos Duurzaamheid AwardPieper Bier, een pale ale type bier, ge- brouwen met overgeschoten aardappe- len, van Instock (Amsterdam), verovert de Karel de Vos Duurzaamheid Award. 340 miljoen kilo aan aardappelen worden in Nederland jaarlijks weggegooid, door overproductie en vanwege hun uiterlijk. Instock zoekt oplossingen om althans een deel hiervan te verwerken en geeft lokale brouwer Troost opdracht dit sma- kelijke Pieper Bier te brouwen, met aard- appel als ingrediënt. Het wordt verkocht in haar Instock No Waste restaurants, -winkels, en -foodtrucks. De prijs - dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt - is ver- noemd naar de initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innova- tion Award. Omdat ‘zorg voor een betere wereld’ steeds meer de focus wordt, is de naam vanaf 2017 veranderd in Karel de Vos Duurzaamheid Award.Accent op duurzaamheid en lokaalBijna een recordaantal van 134 inno- vaties (124 in 2016) dong mee naar de Horecava Innovation Award. Gezonde groei valt te melden in de jonge categorie Mobile, Applications & Social Media.‘Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering’.


































































































   3   4   5   6   7